Goede reservekopieeën maken met de Mac

Reservekopieën of back-ups zijn super belangrijk. We weten het allemaal. Er kan altijd iets met de computer of harde schijf gebeuren en dan ben je zo maanden of zelfs jaren werk kwijt. Heb jij al een goed systeem voor reservekopieën op je Mac? Overleeft jouw data een gecrashte harde schijf, virus of brand in je huis? Als het antwoord hierop ‘nee’ is, lees dan verder.

Waarom reservekopieën?

Natuurlijk weten we wel waarom: als er iets gebeurt met onze harde schijf is in ieder geval onze data veilig. Of het nu een afstudeerscriptie is, het boek dat je al jaren aan het schrijven bent, de babyfoto’s van je kinderen, of gewoon een week aan werk, onze data is meestal vele malen kostbaarder dan de harde schijf of de Mac zelf.

Waar moet een goede reservekopie tegen beschermen?

Er zijn een beperkt aantal situaties die kunnen voorkomen waardoor jij je data verliest. Het beste back-up systeem is bestand tegen al die verschillende situaties. Wat kan er allemaal gebeuren?

Je harde schijf crasht.

Harde schijven hebben niet het eeuwige leven. Ze zijn aan slijtage onderhevig en gaan vaak niet langer mee dan een jaar of vijf. Een kapotte harde schijf is een veel voorkomende oorzaak van dataverlies.

De harde schijf beschadigt of raakt kwijt.

Behalve dat de harde schijf zelf ermee stop, kan het ook zo zijn dat door invloeden van buitenaf je data verdwijnt. Je laat bijvoorbeeld de computer vallen, of er breekt brand uit of je computer en harde schijven worden gestolen.

Je computer wordt besmet door een virus.

Sommige virussen, ook wel cryptolockers of ransomware genoemd, versleutelen je data. Jij moet dan betalen om de data terug te krijgen. Of ze je data echt teruggeven is altijd de vraag. Vaak wordt er na betaling weer een nieuw, hoger bedrag gevraagd. Hoewel de kans op virussen bij Mac gebruikers wat lager ligt dan bij mensen die met Windows gebruiken, is deze niet nul.

Waar moeten goede reservekopieën aan voldoen?

Staat op een andere harde schijf.

Een goede backup staat niet op dezelfde harde schijf als de originele bestanden. Denk dus niet dat als je een aparte partitie op dezelfde schijf hebt, je daar je backup op kan zetten. Dat beschermt tegen geen enkele van de bovenstaande situaties. Een reservekopie staat altijd op een andere harde schijf of datadrager. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een externe harde schijf, een Time Capsule of Airport Supreme, of je gebruikt RAID.

Staat op een fysiek andere locatie.

De enige manier om tegen diefstal en brand te beveiligen, is om ervoor te zorgen dat de data op meerdere fysieke locaties staat. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er een recente backup staat op een externe harde schijf op kantoor en thuis, of gebruik externe opslagdiensten zoals iCloud, Google Drive of Dropbox.

Is niet continu verbonden met de computer.

Om ervoor te zorgen dat virussen zo min mogelijk kans hebben, is het zaak om het back-up medium niet continu aan de Mac verbonden te hebben. Zorg dus dat harde schijven ook weer afgekoppeld worden.

Is automatisch.

Het grootste risico voor het maken van goede reservekopieën, ben je zelf. Het is o zo makkelijk om te vergeten regelmatig je harde schijf aan te sluiten. Bovendien is het handmatig overzetten van bestanden een vervelend klusje, waar je vaak weinig direct aan hebt. De kans dat je het vergeet is gewoon te groot. Maak daarom zoveel mogelijk gebruik van automatische reservekopieën, zoals met Time Machine.

Wat is nu het beste systeem?

Er bestaat niet één systeem dat met alle situaties rekening houdt. Het beste is dus om verschillende back-up systemen met elkaar te combineren. De vraag is dus, hoe belangrijk is jouw data, wil jij een 100% waterdicht systeem wat aardig wat onderhoud vereist, of wil je gewoon de grootste risico’s afdekken?

Gebruik bijvoorbeeld zowel iCloud synchronisatie als Time Machine reservekopieën op een harde schijf en Time Capsule. Je kunt ook juist voor gemak kiezen, en het RAID 1 systeem gebruiken. Dat beschermt enkel tegen het defect raken van de harde schijf, maar je hebt er geen omkijken naar en je hebt gelijk de grootste oorzaak van dataverlies met de helft teruggedrongen. Hulp nodig? Neem contact op met Apple reparatie Rotterdam.

Goede reservekopieeën maken met de Mac