Is het nodig om een verkoopmakelaar te hebben?

Door online marketing invloeden wordt soms het idee gegeven dat we niet zonder kunnen. Niet zonder een specifiek telefoonabonnement, een nieuw paar schoenen van een bepaald merk, een verkoopmakelaar…? De zelfstandigheid van de mens wordt soms over het hoofd gezien of bewust in een negatief daglicht geplaatst om mensen afhankelijk te maken van reclamedoelen. Veel zaken kun je zelfstandig, waardoor een verkoopmakelaar niet per se nodig is. In drukbevolkte gebieden in Nederland kan het echter wel handig zijn om een makelaar te overwegen. Dit heeft te maken met de hoge concurrentiegraad in deze regio’s en het tempo van deals die worden gesloten.

Makelaar of geen makelaar, een overweging

Het is er makkelijk om iemand te hebben wiens vak het is en wie een no-cure-no-pay methode hanteert. De gedachte dat het zonde is van het geld om in zee te gaan met zo’n makelaarskantoor is niet altijd op zijn plaats. Echter is het wel een goede overweging waard, omdat de tarieven relatief hoog liggen in deze branche.

 

Een overweging die heel waardevol is, is het kijken naar de regio. Kijken we naar Utrecht of Amsterdam, is het heel zwaar om de zaak zelfstandig af te wikkelen. Aankoop- en verkoopmakelaars hebben beschikking over het meest recente aanbod van woningen. Het risico zit ‘m in een klein hoekje: het moment tussen het te koop zetten en het moment van publicatie op de huizenwebsite(s).

Onderhandeling en inzicht

Een hoger tarief voor meer inzicht, dat is wat een makelaar je biedt. Makelaars hebben de Funda publicatieverplichting, echter krijg je niet altijd alles tijdig te zien, zoals eerder genoemd. Zit er geen ondernemersgeest in je? Dan kan het ook een extra reden zijn om in zee te gaan met een makelaar. Desalniettemin, mocht dit je enige reden zijn, zou je tweemaal moeten nadenken of je de onderhandeling niet kunt overlaten aan een vriend of kennis.

Dan komt het inhoudelijke naar voren: waar over te onderhandelen? Wat maakt het huis of appartement uniek en wat is de uiteindelijke verkoopprijs? Kadasterdata kan je veel interessante informatie geven. De prijs die hiervoor per adres betaalt is EUR 1,50. De kennis die je hiermee verkrijgt is een inzicht in wat de marktprijs van je woning ongeveer bedraagt en wat jouw keuze zal zijn qua afwijking: naar boven of naar beneden.

 

Om nu weer een side step te nemen en de voordelen van de verkoopmakelaars te belichten, moeten we weer terug naar Amsterdam. In zulke grote steden zijn de spelregels vaak net wat anders. Hier is weinig terug te zien van onderhandelingssituaties en draait het meer om tempo. Het uiteindelijke bod dient binnen vier dagen ingediend te zijn. Een makelaar kan je assisteren met een inschatting van de taxatie en de beste prijs zien te behalen.

 

Bezoek eens een vergelijkingssite van Verkoopmakelaar Offertes en laat je vrijblijvend informeren en inspireren om te zien of een makelaar wat voor jou kan betekenen.

Is het nodig om een verkoopmakelaar te hebben?