Kosten besparen voor beide partijen

Een scheiding kost veel geld. Voor beide partijen. De grootste kostenpost is een mediator of een advocaat die ingeschakeld moet worden om de scheiding in goede banen te leiden. Maar hoe kan je deze kosten zo goed mogelijk beperken? Wij geven je tips.

Kosten delen

Uiteraard wordt het veel voordeliger als je de kosten kunt delen. Zo komt het vaak voor dat de kosten van een advocaat of een mediator gedeeld worden door beide partijen. Als jullie apart een advocaat of mediator inhuren is het zo dat je deze persoon zelf moet betalen. Het volledige bedrag is dan voor jou. Aangeraden wordt ook om van tevoren een bepaald bedrag af te spreken als de scheiding niet heel ingewikkeld is. Het is namelijk zo dat hoe lastiger de scheiding is, hoe meer uur de advocaat moet maken en dus hoe duurder het is. Als je ervoor kiest om samen een advocaat in te schakelen. Wordt aangeraden eerst samen de hoofdlijnen op papier te zetten. Wat zijn afspraken die jullie gezamenlijk maken en waar beide partijen tevreden mee zijn. Hierdoor hoeft een advocaat zich hier niet mee te bemoeien en kan het proces tot enkele gesprekken beperkt worden. De totale procedure hoeft dus helemaal niet lang te duren. Scheiden neemt zeker kosten met zich mee. Uiteraard kan je proberen deze te beperken.

Toekomst gericht

Mediaton is snel en efficiƫnt. Er wordt dan ook niet meer stilgestaan bij het verleden. Het gaat om de toekomst. Het is belangrijk dat er een plan ontstaat waar elke partij tevreden mee is. Belangrijk is dat men na de tijd goed met elkaar om kan gaan. Voornamelijk als er kinderen in het spel zijn. Er wordt dus gekeken naar een win-win situatie. Het is noodzaak dat bepaalde conflicten niet escaleren. Als beide partijen goed meedenken aan bepaalde oplossingen wordt het veel sneller geaccepteerd. Deze nieuwe afspraken houden vaker langer stand aangezien de oplossing van jullie samen is gekomen.

Zoals je zelf al wel weet: scheiden is niet gratis. Voor alles moet je uurtarieven betalen. Als je dit niet kunt betalen kan je in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. De overheid betaalt dan een groot deel van de kosten. Jouw scheiding wordt dus voor een deel betaald door de overheid. Er is wel sprake van een eigen bijdrage. Maar dit is natuurlijk een stuk minder dan dat een scheiding over het algemeen kost.

Kosten besparen voor beide partijen