Wat is een goede kookpan?

Een goede pannenset is belangrijk in iedere keuken. Het verschil tussen pannen is enorm. Dit is ook terug te zien in de prijs. De prijs is afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal. Goede kookpannen helpen je, als thuis-kok, in ieder geval goed op weg.

Juiste materialen

De meeste materialen die voorkomen zijn: gietijzer, aluminium en roestvrijstaal. Door snelle temperatuursveranderingen kan een pan bijvoorbeeld kromtrekken. Houd rekening met de gevolgen van het gebruik van bepaalde materialen. Zo wordt het afgeraden om aluminium in de vaatwasser te doen en is koper relatief kostbaar en lastig in onderhoud. Kijk hier dus goed naar.

De juiste deksel en bodem

Een goed sluitende deksel is belangrijk. Hierdoor blijft de warmte en het vocht goed in de pan. Tevens kook je energiezuiniger en worden de smaken beter behouden. Er zijn zware deksels, die goed afsluiten, en glazen deksels waardoor het kookproces goed zichtbaar is. Tevens zijn er deksels met gebogen vormen. Hierdoor komt het opgestegen vocht weer in de pan terecht. Naast de juiste deksel is een bodem belangrijk. Gebruik de juiste pan voor het juiste doeleinde. Het is niet zo dat een dikkere bodem perse beter is. Een dikke bodem kan de warmte soms te lang vasthouden waardoor het eten alsnog aanbrandt.

Juiste grepen

Het wordt vaak vergeten hoe belangrijk de juiste grepen zijn. Het materiaal dat gebruikt wordt speelt een rol bij de levensduur en gebruiksmogelijkheden. Wat betreft de gebruiksmogelijkheden zijn de juiste grepen belangrijk bij het verplaatsen en het vastpakken van de pan. Kijk hierbij naar het materiaal en het aantal grepen op de pan. Kunststof grepen zijn goedkoop en worden veel gebruikt. Voordeel van kunststof is dat het geen warmte opneemt. Metalen grepen zitten aan de pan gelast. Hierdoor gaan ze veel minder snel los en kunnen ze in de vaatwasser.

Bij het kopen van een goede kookpan is het belangrijk rekening te houden met het feit dat goedkoop duurkoop is. Uiteraard hoef je als thuis-kok geen professionele pannen te kopen. Het hangt af van de kwaliteit en de levensduur van de pan.

Wat is een goede kookpan?

Wat is een goede kookpan?