Wat te doen als uw PC vastloopt

Als uw PC vastloopt kan dat erg vervelend zijn. Uw gegevens kunnen verdwijnen, of u heeft geen beschikking meer over de computer. Hier zijn wat tips die werken bij de meest voorkomende PC crashes.

Situatie 1: een programma bevriest

Soms blijft een programma hangen. Dat kan door verschillende dingen komen, bijvoorbeeld door een slechte internetverbinding, lage batterijspanning of doordat er teveel programma’s op de achtergrond meedraaien.

Als een bepaald programma vaak crasht, dan is het mogelijk dat er in dat programma een bug zit, bijvoorbeeld doordat deze niet geüpdatet is of doordat er met de installatie iets is misgegaan. Een crash in een programma kan alleen dat programma beïnvloeden of de hele computer laten vastlopen.

Soms bevriest alleen het programma en kunt u nog bij de rest van de computer. Dan is het bijvoorbeeld mogelijk om, in geval van een webbrowser, de wifi aan en uit te zetten. Soms is dat voldoende.

In andere gevallen werkt dit niet en kan het programma het beste worden uitgezet met Taakbeheer. Dit is het scherm wat boven komt als u Control Alt Delete intoetst. U kunt dan het programma dat niet reageert geforceerd sluiten. Ook wanneer de computer volledig is bevroren, doet Taakbeheer het meestal nog wel.

Een enkele keer een crash van een programma is geen grote ramp, maar als een programma, of de computer zelf vaker crasht is er meer aan de hand. Het is dan noodzakelijk om de oorzaak van het probleem te achterhalen en op te lossen.

Als het altijd om hetzelfde programma gaat, controleer dan of het programma up to date is en voer zo nodig updates uit. Als het programma al up to date is, kunt u proberen om het te verwijderen en opnieuw te installeren.

Situatie 2: de computer blijft helemaal hangen

Dit kan veel verschillende oorzaken hebben, van te weinig ruimte tot een defecte harde schijf. Als u heeft uitgesloten dat het probleem bij een enkel programma ligt, kunt u de volgende dingen doen.

Opnieuw opstarten

Via Taakbeheer kunt u de computer uitschakelen en opnieuw opstarten. Werkt Taakbeheer niet meer? Dan kunt u op Reset drukken, of de computer met de aan- en uitknop uitzetten en dan weer aan. Dat is vaak voldoende om een software probleem te stoppen.

Controleer of de harde schijf vol is

Via de Verkenner kunt u kijken hoe vol de harde schijf zit. Een computer kan minder goed gaan werken als de harde schijf te vol zit, dit komt bijvoorbeeld door foto’s of video’s. Door uw foto’s en video’s ergens anders te plaatsen, bijvoorbeeld op een losse harde schijf, kunt u ruimte creeëren. Een andere optie is om de schijf te vervangen voor een groter en sneller exemplaar, bijvoorbeeld bij een computer reparatie bedrijf.

Ontkoppel randapparatuur

Ook randapparatuur kan ervoor zorgen dat een computer crasht. Denk hierbij vooral aan losse harde schijven of flash drives. Door alle randapparatuur te ontkoppelen, kunt u controleren of de crash hierdoor veroorzaakt wordt.

Schijfopruiming en defragmentatie

Na verloop van tijd kan een computer langzamer worden, bijvoorbeeld doordat er resten van vewijderde programma’s achterblijven en blijven meedraaien, of door andere kleine programma’’s, zoals bijvoorbeeld tracking cookies. Met de standaard tools Schijfopruiming en Defragmentatie kunnen deze dingen verwijderd worden en kan de schijf weer efficiënter gebruikt worden.

Terugzetten naar vorige instellingen

Als de computer crasht door een software probleem, bijvoorbeeld na een Windows update, dan is het mogelijk om de computer naar eerdere instellingen terug te zetten via de BIOS of via de veilige modus.

Situatie 3: de computer crasht regelmatig, is heel traag en gedraagt zich vreemd

Als de bovenstaande tips niet helpen, en de problemen blijven zich voordoen dan wordt dit meestal veroorzaakt door problemen met de harde schijf of virussen of andere malware. In beide gevallen moet het probleem verholpen worden. Als het probleem softwarematig is, dan is soms het formatteren van de schijf noodzakelijk.

Virussen en malware kunt u soms herkennen aan het ongevraagd binnenkrijgen van porno of andere reclame, dit is echter lang in alle gevallen niet zo. U kunt de computer zelf scannen op virussen met antivirus software, of dit laten doen door een reparatiebedrijf.

Als er hardware schade is aan de harde schijf, dan moet deze vervangen worden. Schade kan zich namelijk langzaam uitbreiden, totdat al uw gegevens verdwenen zijn. U kunt het beste een backup maken van zoveel mogelijk bestanden, of door een gespecialiseerd bedrijf data recovery laten uitvoeren, en de harddisk laten vervangen.

https://www.pcrefresh.com/computerreparatie-amsterdam

Wat te doen als uw PC vastloopt