De gevolgen van het uitfaseren van koelmiddelen

Wat zijn koelmiddelen?

Koudemiddelen worden voornamelijk gebruikt bij het afvoeren van warmte. Het bekendste koudemiddel is Freon. Bij Freon is tegenwoordig sprake van uitfaseren. Freon kwam vroeger veel voor als vloeistof/damp in een koelkast. De keuze voor koudemiddelen hangt af van het kookpunt.

Wat houdt uitfaseren precies in?

Uitfaseren staat voor het langzaam stoppen met de levering van een dienst of product. Het begint meestal met het staken van het actief promoten van een product of dienst. De voorraden die er op dat moment nog zijn worden weggewerkt. Zodra de verkoop van het product of dienst volledig gestaakt wordt, is het product of dienst helemaal van de markt verdwenen. Wanneer u als bestaande gebruiker deze producten of diensten geconsumeerd heeft betekent het niet dat u na de uitfaseren niets meer kunt. Dan kunt u namelijk tijdens de uitfasering gewoon rekenen op de ondersteuning van de leveranciers.

Wat betekent de uitfasering voor koudemiddelen?

Bijna alle sectoren maken gebruik van koelmiddelen. Door de uitfasering van deze koelmiddelen kan het daarom lastig zijn om goed op de hoogte te blijven van welke koudemiddelen verboden zijn en welke in de toekomst verboden worden. Uitfaseren kan voor ondernemers betekenen dat de keuze verandert moet gaan worden betreft de koelmiddelen.
Zo heeft de Europese Commissie een wetgeving aangenomen om het gebruik van koudemiddelen (op basis van fluorkoolwaterstof) versneld uit te faseren. Hiermee worden de HFK’s mee bedoeld die veelal gebruikt worden in koelinstallaties en vriesinstallaties. Het uitfaseren van deze HFK’s betekent dat er op korte termijn een verbod komt op het vullen van koelinstallaties met de synthetische koudemiddelen. De Europese Commissie wil deze koelmiddelen vanaf 2020 definitief afschaffen.
De belangrijkste veranderingen van het wetsvoorstel zijn:
• Het is alleen toegestaan om koelinstallaties te vullen met gerecyclede koudemiddelen.
• De productie van synthetische koudemiddelen worden beperkt.
• Het is vanaf 2030 verboden om installaties R507 en R404A bij te vullen

uitfaseren

De gevolgen van het uitfaseren van koelmiddelen